Steeds meer transparantie, dat loont!

 

Wie niet waagt, niet wint! Door de te betalen totaalprijs voor zijn 1400 vakantiehuizen te afficheren, is Ardennes-Etape de eerste speler op de markt geworden die 100% voor transparantie gaat. De resultaten spreken zonder twijfel voor zichzelf!

Sinds oktober 2014, al duwend naar zijn climax van de toepassing van een nieuwe Europese richtlijn, heeft Ardennes-Etape een ware revolutie ontketend in de toerismesector.

De Europese wet  is ondubbelzinnig: vanaf nu moet de geafficheerde prijs gelijk zijn aan de totaal te betalen prijs door de consument ! Preciezer beschreven: in alle publiciteit en mededelingen, moet de klant in staat zijn om de totale prijs van zijn/haar aankoop te kennen. Dit geld zowel voor alle inbegrepen verplichte kosten, als voor extra kosten die ter plaatse vereist worden.

Door geen beroep te doen op de uitzondering in de wetgeving, is Ardennes-Etape de eerste speler op de markt geworden die een waarheidsgetrouwe prijs voorstelt, waarin alle kosten voor het huren van een vakantiehuis zijn inbegrepen (water, verwarming, elektriciteit, schoonmaak, verblijfstaksen, dossierkosten…). Alles kan dus op voorhand berekend worden en is daarom opgenomen in de geafficheerde prijs!

Ardennes-Etape neemt nogmaals de rol van marktleider op zich: het bedrijf opent de markt en innoveert ten voordele van de consument, met meer dan positieve resultaten!

“Het is één van de beste beslissingen die we genomen hebben!», bevestigt een tevreden Valérie Geron, Communicatie & Marketing Manager bij Ardennes-Etape.

En er is heel wat om tevreden over te zijn…

Een kelderend annuleringspercentage

In slechts 5 maanden is het annuleringspercentage van verblijven bij Ardennes-Etape met maar liefst 30% gedaald! Of het nu gaat om een annulering die meteen na het einde van het boekingsproces plaatsvond, of een annulering die enkele dagen voor het verblijf werd doorgevoerd, de aantallen razen naar beneden.

 

« De impact was radicaal: een echte ON/OFF. De vakantieganger weet waaraan hij zich kan verwachten, geeft ons zijn vertrouwen en realiseert op het einde van de boeking dat de prijs exact hetzelfde is gebleven als in het begin. De belofte werd gehouden, hij heeft dus geen enkele reden om zijn reservatie te annuleren.”, legt Valérie Geron uit.

 

 

Het succes van deze transparantie vertaalt zich ook naar de stijging van 20% van Ardennes-Etape’s Net Promoter Score.

De Net Promoter Score : Wat is het?

De Net Promoter Score is een tevredenheidsindicator die helpt om te weten te komen in welke mate een klant het bedrijf zou aanraden bij zijn/haar kennissen.

De score is vaak negatief, meestal zijn het de grote multinationals die erin slagen een goede score te verkrijgen. Met een score van 70 en een grafiek in stijgende lijn, is Ardennes-Etape niet enkel de uitzondering in de toerismesector, maar simpelweg in alle sectoren.

Ter vergelijking: TripAdvisor heeft een score van 46, Hotel.com één van 36, en Apple heeft er één van 72.

« Het is gewoonweg historisch! », vertelt een uitgelaten Valérie Geron.

En de boekingen?

Toen Ardennes-Etape in termen van klantentrouw en annuleringspercentage steigerde, kwam dit door een lichte daling van het aantal reserveringen bij de lancering van de nieuwe website “prijs alles inbegrepen”, alvorens het rustig opnieuw begon te stijgen. De oorzaak hiervan was dat de tarieven hoger leken.

« We lijken duurder dan onze concurrenten omdat wij de enigen zijn die de volledige totaalprijs afficheren. Wanneer de gebruiker begrijpt dat de geadverteerde prijs gelijkstaat aan de totale prijs, realiseert hij zich dat we helemaal niet de duurste zijn, zelfs verre van.», legt Valérie Geron uit.

Hoe dan ook, de positieve resultaten in termen van tevredenheid van de vakantiegangers zijn er zeker en vast!

Het Ardennes-Etape team hoopt alvast dat ze een nieuwe trend het leven hebben ingeblazen binnen de sector van vakantieverhuur.

« Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer de mensen eraan gewend raken en transparantie belonen. Het is nu van belang dat het respect voor de vakantieganger niet enkel de norm wordt voor alle spelers in de toerisme-industrie, maar ook voor heel Europa!», concludeert Valérie Geron.

Wenst u contact op te nemen met Ardennes-Etape? Onze persverantwoordelijke is bereikbaar via 0032 (0)80 29 24 00 of press@ardennes-etape.com

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *


*

Vous pouvez utiliser ces balises et attributs HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>