De consument: het belangrijkst!

Sinds een jaar is er een nieuwe Europese richtlijn die de toeristische industrie dag in dag uit op zijn kop zet. Het is gedaan met onverwachte extra kosten: getoonde prijs = betaalde prijs! Een kleine revolutie waarvan de resultaten niet uitblijven!

Ardennes-Etape streeft al sinds oktober 2014 naar zijn climax betreffende de toepassing van de nieuwe Europese richtlijn en heeft hierbij een ware revolutie ontketend.

De Europese wet  laat geen dubbelzinnigheid toe: vanaf nu moet de geafficheerde prijs gelijk zijn aan de totaal te betalen prijs door de consument! Het doel: in staat zijn een aankoopbeslissing te nemen terwijl overal kennis van werd genomen.

Door geen beroep te doen op de uitzondering in de wetgeving, is Ardennes-Etape de eerste speler op de markt geworden die een waarheidsgetrouwe prijs voorstelt, waarin alle kosten voor het huren van een vakantiehuis zijn inbegrepen (water, verwarming, elektriciteit, schoonmaak, verblijfstaksen, dossierkosten…). Alles kan dus op voorhand berekend worden en is daarom opgenomen in de geafficheerde prijs!

Ardennes-Etape neemt nogmaals de rol van marktleider op zich: het bedrijf opent de markt en innoveert ten voordele van de consument, met meer dan positieve resultaten!

“Het is één van de beste beslissingen die we genomen hebben!”, bevestigt een tevreden Valérie Geron, Communicatie & Marketing Manager bij Ardennes-Etape.

Transparante: vanzelfsprekend?

Vanzelfsprekend, denkt u? Niet echt… In de sector van vakantiehuizen is dit een ware uitdaging.

“Voor de vakantiegangers is dit soort transparantie vanzelfsprekend, maar in de sector is dit een kleine revolutie,” stelt Valérie Geron, manager Marketing en Communicatie bij Ardennes-Etape. “De informatie die we nodig hebben om aan deze vraag tegemoet te komen was simpelweg niet beschikbaar. We wilden niet zomaar voldoen aan de wettelijke verplichtingen, maar volledig handelen naar de geest van de wet, namelijk: optimale bescherming van de consument.”, legt Valérie Geron uit.

De huur van een vakantiewoning brengt bijkomende lasten met zich mee, zoals die voor het verbruik van water, elektriciteit, stookolie, enzovoort. Vakantiehuiseigenaars werken met een forfaitair bedrag voor deze kosten, ofwel met een afrekening op basis van verbruik en marktprijs. Energieprijzen werden dus voorheen niet automatisch toegevoegd aan de prijs van een verblijf, maar aangeduid als bijkomende verplichte kost. Dit maakte het voor de consument moeilijk om op het eerste zicht gelijkwaardige huizen te vergelijken. De prijs van de verbruikskosten kunnen de eindprijs immers aanzienlijk doen veranderen.

Ardennes-Etape  heeft een verzameltool voor gegevens ontwikkeld, waarbij een heel precieze schatting van de verbruikskosten wordt bekomen. Deze wordt inbegrepen in de totaal geafficheerde prijs.

“We wilden een antwoord bieden aan de nood van vakantiegangers. Als u een vakantiehuis huurt voor zestien personen en weet dat een kWh stroom overdag 0,22 en ’s nachts 0,18 euro kost, dan weet u nog niet precies hoeveel uw verblijf uiteindelijk zal kosten. U kunt niet zomaar uw eigen privéverbruik bepalen en met een simpele regel van drie de uiteindelijke afrekening voorspellen. We willen vermijden dat de vakantieganger zich verloren voelt in een Excel-bestand of met een rekenmachine aan de slag moet. We willen voor iedereen het leven makkelijker maken”, voegt Valérie Geron eraan toe.

Een kelderend annuleringspercentage

In slechts enkele maanden is het annuleringspercentage van verblijven bij Ardennes-Etape met maar liefst 30% gedaald! Of het nu gaat om een annulering die meteen na het einde van het boekingsproces plaatsvond, of een annulering die enkele dagen voor het verblijf werd doorgevoerd, de aantallen razen naar beneden.

De impact was radicaal: een echte ON/OFF. De vakantieganger weet waaraan hij zich kan verwachten, geeft ons zijn vertrouwen en realiseert op het einde van de boeking dat de prijs exact hetzelfde is gebleven als in het begin. De belofte werd gehouden, hij heeft dus geen enkele reden om zijn reservatie te annuleren.”, legt Valérie Geron uit.

Het Ardennes-Etape team hoopt alvast dat ze een nieuwe trend het leven hebben ingeblazen binnen de sector van vakantieverhuur.

Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer de mensen eraan gewend raken en transparantie belonen. Het is nu van belang dat het respect voor de vakantieganger niet enkel de norm wordt voor alle spelers in de toerisme-industrie, maar ook voor heel Europa!”, concludeert Valérie Geron.

Wenst u bijkomende informatie? Contacteer de persafdeling van Ardennes-Etape op 0032 (0)80 29 24 00 of via e- mail op presse@ardennes-etape.com

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *


*

Vous pouvez utiliser ces balises et attributs HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>