Eigenaar van een vakantiehuis: het vakantieberoep

Elk jaar opnieuw, geven de traditionele zomerinterviews het woord aan strandgangers, beignetverkopers, de kustwacht, restauranthouders,… dit zijn welgekende zomerberoepen. Toch blijven vele zomerberoepen ongekend doordat er in de media niet over gesproken wordt. Wij richten ons op zo een beroep, namelijk dat van eigenaar van een Ardens vakantiehuis…

Bertogne, met zijn 3200 inwoners, zijn gebouwen in lokale steen en zijn gevoel van rust dat typisch is aan Ardense huisjes: het podium is gereed. Op de hoek van een nauwelijks geasfalteerd steegje, duidt een groot bord ons de weg aan die we dienen te volgen. Daar staat hij, beneden aan een wandelpad. Een oud huis dat werd omgebouwd tot vakantiehuis. Amandine en Jérôme, dertigers, zijn de gelukkige eigenaars.

Hoewel ze eerst sceptisch tegenover het idee stond om de familiewoonst in een vakantiehuis te transformeren, laat Amandine zich nu meeslepen in het spel van de seizoensgebonden activiteit. «Ik ben ervan overtuigd dat als wij iets uitstekends aanbieden aan de mensen, zij ons het in dezelfde staat terugbezorgen als hoe ze het gevonden hebben, maar dat vraagt een grote investering vanuit onze kant ».

Persoonlijke investering

Onthaal, schoonmaak, reparaties, onderhoud van de buitenkant, reservatiebeheer … Een vakantiehuis te huur aanbieden vraagt consequent werk. Het is een tweede beroep voor de eigenaars die meestal voltijds werken. In de zomer, de eindejaarsfeesten, schoolvakanties en zelfs op weekends,… men moet voortdurend beschikbaar zijn, zeker tijdens het toeristische hoogseizoen. Jérôme, Amandine’s echtgenoot, knikt: «Weet u, op weekends, moet er altijd iemand van ons bob zijn, niet om te rijden maar om beschikbaar te zijn bij problemen met de vakantiegangers». Het concept «bob-vakantiehuis» is geboren!

Sandrine, eigenares van een vakantiehuis aan de kanten van Jalhay benadrukt de betrokkenheid die men moet tonen evenals:«Voor mij volstaat het niet om gewoon de sleutel af te geven aan de vakantiegangers, ik geef ze een rondleiding door het huis, vertel hun alles wat ze moeten weten, geef praktische info en voorzie hen van toeristische informatie over de regio. Volgens mij is een goed onthaal voorzien, één van de essentiële kenmerken van een eigenaar van een vakantiehuis».

« Voor het onthaal van de vakantiegangers, regel ik het altijd met mijn baas. Ik slaag er steeds in om aanwezig te zijn omdat ik ‘s vrijdags meestal vroeger stop. Voor het vertrek dat meestal op zondagavond valt, trekken we altijd onze plan» gaat Sandrine verder.

Sandrine en haar echtenoot Olivier, besloten vanaf het begin zoveel mogelijk financiële zaken van het vakantiehuis te delegeren. Ze wilden geld niet met de vakantiegangers behandelen. “Ardennes-Etape beheert alles van begin tot eind. De waarborg, forfaitaire kosten, … alles is op voorhand bij het agentschap betaald. De relatie met de vakantieganger is gemakkelijk en aangenamer omdat we niet over geld praten, we zijn er zeker van dat het verblijf betaald is vanaf het moment dat ze aankomen en bij problemen, regelt Ardennes-Etape het. Het is ideaal!”, zegt Olivier.

Momenten van delen

Eigenaar zijn is een job die ook mooie momenten waarin men kan delen biedt, zoals Sandrine benadrukt : « Eind maart, mocht ik Engelsen verwelkomen. Het verbaasde me dat ze het kanaal overstaken om bij ons te komen. Onze kinderen zochten hen constant op. Ze wisten niet hoe te communiceren, maar toch zijn er enkele Engelse woordjes uit de mond van mijn dochter Cloé gekomen. »

Aan de kanten van Bertogne zijn er ook talrijke anekdotes: « Op een maandag in de zomer, verwachtte ik een groep van 19 volwassenen. Het was heel warm en ik was met de kinderen. In de verte hoorde ik een plof-geluid dat steeds dichterbij kwam. Het werd zorgwekkend. Op dat moment zei ik tegen mezelf: “dat is voor ons”. Plots zag ik een vijftiental Harley Davidsons op het pad aanstormen. De kinderen hadden een schrik gepakt en ik moet toegeven dat ik ook niet helemaal gerust was. Het waren echte bikers, zwaar en vol tatoo’s. Ik geloofde werkelijk dat ze het huis zouden vernielen. Ik heb zelfs Ardennes-Etape gebeld om mijn angst mee te delen. Op het einde van hun verblijf, vond ik vol verbazing een vlekkeloos vakantiehuis terug! Dat is zeker één van de lessen die ik geleerd heb dankzij het verhuur van vakanties: Geen vooroordelen hebben».

Het vakantiehuis van Amandine en Jérome in Bertogne

Amandine heeft besloten haar huidige job te verlaten om zich volledig toe te wijden aan het beheer van het vakantiehuis. Een goed doordachte beslissing. «Beschikbaar zijn voor de gasten maakt deel uit van de dienst na verkoop. Ik voel me nooit echt gestoord door de klanten maar het gebeuren vraagt wel een hele tijdsinvestering. Ik moet keuzes maken. Ik heb gekozen voor mijn familie, mijn kinderen en het vakantiehuis. Ik ben erg gelukkig met mijn nieuwe beroep», concludeert de jongedame.

Wenst u contact op te nemen met Ardennes-Etape? Onze persverantwoordelijke is bereikbaar via 0032 (0)80 29 24 00 of press@ardennes-etape.com

 

 

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *


*

Vous pouvez utiliser ces balises et attributs HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>