Drie vrouwen in een KMO

 

Weg met oude vooroordelen, want bij Ardennes-Etape zijn de meeste managers vrouwen. Er wordt geen onderscheid tussen mannen en vrouwen, bekwaamheid is de kerngedachte in dit Ardens bedrijf. We zetten de drie topvrouwen in deze KMO voor u in de kijker.

Portret

Patricia Acunzo, Pati voor de collega’s, stichtte Ardennes-Etape in 2001 samen met André Offermans. Eerst verantwoordelijk voor het departement Eigenaarsrelaties is ze vandaag operationeel directeur van Ardennes-Etape, iets waar deze moeder van drie meer dan trots op is.

“Zelfs nu de papa’s steeds meer beschikbaar zijn, moeten vrouwen vaak twee dagtaken op één dag bolwerken. Gelukkig bestaat er bij Ardennes-Etape geen onderscheid tussen mannen en vrouwen”, steekt Patricia van wal. De uitzonderlijke sfeer in dit bedrijf, waarin vrouwen twee derde van het personeelsbestand uitmaken, is opvallend. Gemoedelijke sfeer, teamgeest, multidisciplinair karakter, socioculturele mix…

“We waren met twee om met deze onderneming te starten, een man en een vrouw, gendergelijkheid zit dus in onze genen,” vertelt Patricia met de glimlach.

Bedrijfsfilosofie

Naast Patricia treffen we Virginie Willems voor haar computer aan. Virginie is financieel directeur bij Ardennes-Etape. Deze 35-jarige handelsingenieur was eerder management controller en later financieel analist, alvorens in januari 2014 bij Ardennes-Etape aan de slag te gaan.

“Ik voel me niet speciaal vrouw noch man. Ik ben iemand die haar werk doet, en dit zonder complexen. Er is geen verschil tussen een vrouwelijke en een mannelijke manager.” Virginie verklaart de situatie aan de hand van de bedrijfsfilosofie.

“Bij mijn vorige werkgever was er ook een meerderheid aan vrouwen, maar er heerste een sfeer van jaloezie omdat verschillende voordelen werden toegekend op basis van de familiale status. Moeders kregen voorrang bij het kiezen van hun vakantiedagen, gevolgd door de vrouwen met levensgezel en de alleenstaanden kregen wat overbleef.” De situatie verhoogde het gevoel van discriminatie en voedde het oude stereotype van ruziënde vrouwen. “Bij Ardennes-Etape is hiervan geen sprake. Iedereen, ongeacht geslacht, leeftijd, gezinssituatie, geniet dezelfde rechten.”

Anne Counet, 33, is manager van Business-Etape, een dochteronderneming van Ardennes-Etape. Gelijkheid is volgens haar een gevolg van de grote inspraak van medewerkers in het beleid. Ze herinnert zich: “Op een dag vertelde Meneer Offermans, onze CEO, iets wat ik nooit zal vergeten. Hij gaf aan zich te willen omringen met medewerkers die mee het beleid vormgeven. Iedereen, met telkens een andere functie of visie, maakt deel uit van het beslissingsproces. Het gaat hier om écht participatief management.”

 

 

Expertise in personeelszaken

Ardennes-Etape kent een uitzonderlijk en modern personeelsbeleid. Iedereen, managers en niet-managers, worden gezien als expert in zijn of haar domein. Alle medewerkers zijn daarom bevoegd om beslissingen te nemen die binnen hun domein van expertise vallen. Het is niet noodzakelijk om voor elke beslissing bij het management aan te kloppen. Het is een kwestie van responsabilisering onder het personeel, terwijl de manager toch beschikbaar is met raad en daad: een visie die meer openheid propageert en discriminatie tegengaat.

“Voordat ik bij Ardennes-Etape begon, was mijn bewegingsvrijheid eerder beperkt. Vandaag geniet ik veel meer vrijheid. Ik kan mijn werk organiseren zoals ik het zelf wil. Het geeft een groot gevoel van waardering”, bevestigt Virginie.

Anne voegt hieraan toe: “Vroeger werkte ik voor een drankengroothandel, een zeer mannelijk milieu, waarin ik zowat de enige vrouw was. Ik voelde me er minder gewaardeerd en de omgeving was heel zuinig met krediet. Bij Ardennes-Etape ligt dat helemaal anders. Iedereen wordt hier geapprecieerd voor zijn kennis en expertise.”

 

Er zijn geen problemen, enkel kansen om vooruitgang te maken”, poneert Patricia. “De maatschappij gelooft graag dat een vrouw met kinderen geen expert kan worden in haar domein. Het is net omgekeerd! Een menselijk gelaat, organisatorische skills, luisterbereidheid, oplossingsgericht denken,… Deze capaciteiten heb ik net geleerd dankzij mijn kinderen en hun opvoeding. Het bestuur van Ardennes-Etape is een project net zoals de opvoeding van mijn kinderen een project is.”

Goede voornemens

Anne plaatst hier nog een ironische kanttekening bij. “Ik ben 24 uur per dag bereikbaar voor de klanten, ook tijdens de feestdagen. Op een dag ben ik zelfs in de vroege uurtjes een groep bedrijfsleiders van suiker gaan voorzien”, lacht ze. “Ik organiseer me, zo eenvoudig is het.”

De dames profiteren van enkele dagen vakantie tijdens de eindejaarsfeesten, maar ze blijven wel beschikbaar voor de personeelsleden om het goede verloop van alle bedrijfsactiviteiten te garanderen.

Patricia geeft aan dat ze meer de geest wil vrijmaken op de momenten waarop ze niet aan het werk is. “In 2015 ga ik meer van mijn vrije tijd genieten en een beter evenwicht zoeken tussen werk en privéleven.

Mijn goede voornemen voor 2015? Op dezelfde manier doorgaan als vandaag!”, besluit Virginie.

Met deze positieve noot wensen de drie dames iedereen uitstekende feestdagen!

Wenst u contact op te nemen met Ardennes-Etape? Onze persverantwoordelijke is bereikbaar via 0032 (0)80 29 24 00 of press@ardennes-etape.com

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *


*

Vous pouvez utiliser ces balises et attributs HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>